Varga Zoltán

Mit jelent számomra, párkapcsolati coachnak, házassági tanácsadónak, face to face trénernek lenni?

Nem szakmát, nem foglakozást, talán még a hivatás sem takarja igazán, és lehet, hogy túlzásnak tarthatja bárki, de mégis úgy élem meg, mint küldetést. Mégis miért? Gyermek korom olvasással telt, műfajra való tekintet nélkül, hogy azután a jogi egyetemen találjam magam, ám a gazdaság mégis elcsábított. A 90-évek lehetőségei vonzottak igazán, saját cégek igazgatásával töltöttem az életem, élveztem az alkotást, az új cégek létrehozását és az evvel együtt járó egzisztenciát. Korán nősültem, leányom született, csodálatos volt a harmónia. Ám végig éreztem, hogy hiányzik, nincs rendben valami. Az élet is többször figyelmeztetett, akkor még nem értettem miért. Felépültem, egy végstádiumú betegségből, majd egy, az élettel összeegyeztethetetlen autóbalesetből, két centis lyukkal a szívemen. Az orvosok látva az orvostudománynak ellentmondó gyógyulásomat, csak annyit mondtak mindkét esetben, „Az Élet még akar Magától valamit!”

Minden ember életében vannak sorsfordító pontok. Az enyém ez volt.

Az üzlet a gazdaság, egyre távolabb került, közbeszólt az élet, mintha azt akarta volna, adjak vissza valamit abból, amit nekem adott. Ha rajtam segített, segítsek én is, ez az én utam. Már addig is, valami általam nem igazán értett okból, engem kérdeztek, fordultak hozzám tanácsért ismerősök barátok, ha valami magánéleti problémájuk akadt. Adtam ösztönből, tapasztalatból, empátiából, szakirodalmi olvasmányaim alapján, mert mindig is érdekelt a lélektan, pszichológia.

Ám a „párkapcsolat” mégis külön „szakma” külön módszertanokkal, beültem hát újból az iskolapadba és lettem párkapcsolati coach, házassági tanácsadó, face to face tréner. Hogy segíthessek. Mert tudtam, hogy boldogságunk alapja a társas viszonyaink minősége, és legfontosabb eleme a párkapcsolat. Azonban olyan világban élünk, ahol nagyon nehéz megtalálni a harmóniát. Devalválódtak az eddigi értékek, a média, de a közvetlen környezetünk is rossz példát mutat, a párkapcsolat is fogyasztási cikké vált – ha hibája van, dobd csak el, keress másikat. Nehéz embernek maradni a farkasok között. Úgy érezzük, ha nem hasonulunk a rosszhoz, legyőz, kinevet, lenéz bennünket a megváltozott társadalom. Nem találunk társat, és ha mégis sikerül, kapcsolatunk könnyen lesz gondokkal, problémákkal teli – ám ha minden tökéletes, még akkor is lehetnek hétköznapinak tűnő dolgok, melyek mérgezhetnek és hosszabb távon véget vethetnek házasságunknak. Nem értjük; miért vagyunk egyedül, miért mennek tönkre a kapcsolataink, miért nem érezzük már jól magunkat a társunk mellet, miért csalt meg a párunk, miért nem működik már a házasságunk.

Erről is szólt a 2009-ben, V. Varga Zoltán néven megjelent, „ A pasi, de hová tűntek a Férfiak című könyvem, amiben arra kerestem a választ, mit akar a férfi és mit kíván a nő? Kötelező e az elhidegülés, a megcsalás, a válás, tényleg lehetetlen e normális társat találni, és élni boldog, harmonikus párkapcsolatot. Van-e megoldás a társtalanságra, a párkapcsolati kudarcainkra, a házasságon belüli problémákra. Van!

Nem könnyű de nem lehetetlen. Csak el kell indulnunk egy úton. Én segítek és végigvezetem!

Varga Zoltán,
Párkapcsolati coach,
Házassági tanácsadó,
Facet o face tréner
us at pretium mattis.